De ce Religia în şcoală?


Educaţia se acordă unui copil pentru că acela va trăi mai târziu într-o societate. Nu acumulează numai cunoştinţe practice (pe baza căreia îşi va forma deprinderile spre a avea o meserie) ci şi spiritual-morale. Chiar dacă un om va deveni tâlhar sau criminal, aceasta nu este un motiv ca întreaga educaţie ce se adresează sufletului să fie oprită. Şi aşa presiunea gloatei, a „găştilor” de cartier este foarte puternică şi influenţează deja enorm de mult în sens negativ. Dar dacă se vor anula şi aceste minime acumulări etico-morale (şi nu numai)… Argumentează unii că s-ar prezenta copiilor Religia (creştin-ortodoxă în cazul nostru) în forma automat pozitivă: Ortodoxia – binele, celelalte religiii răul şi că ar putea spune oricare alta că ea ar putea la fel de bine să se considere drept „cea bună”. Se uită că există anumite etape în viaţa omului. Observăm singuri că un copil la vârste fragede înţelege totul în termeni de „bine” şi „rău” iar noţiunile sunt prezentate într-un mod care face să fie asimilate. Nu poţi să-i bagi pe gât Dostoievki aşa cum nici nu-l poţi trece direct la fizica cuantică. Este drept că unii rămân în minte numai cu ceea ce au învăţat în şopala primară, indiferent de domeniu. De la un moment dat însă omul trebuie să mai înveţe şi prin propriul efort. Trebuie să înţeleagă, de la un moment dat, şi DE CE este aşa, DE CE Credinţa sa este cea bună. Este ceea ce se numeşte „şcoala vieţii”.

Cât priveşte teoria „alegerii religiei”(şi prin urmare şi a respingerii educaţiei religioase în şcoli) cine îşi dă silinţa va observa că este îmbrăţişată cu mult foc de… sectanţi şi atei. Cei ce citesc fiind (bănuiesc eu) în plinătatea spirituală care oferă şansa de a gândi cu propria minte, cred că ar trebui să reflecteze şi asupra motivaţiilor care îi împing pe aceşti nefericiţi (în fond) să recurgă la asemenea apeluri demagogice.

Pe de altă parte învăţământul religios înseamnă şi respectarea drepturilor minorităţilor de a se educa în propria credinţă. Prin urmare, dacă s-ar elimina Religia din programa de învăţământ, atunci maghiarilor (să zicem) nu li s-ar mai respecta un drept garantat la momentul Unirii. Dar dacă o minoritate are acest drept nu se presupune că şi majoritatea (adică românii ortodocşi) trebuie să se bucure de el? Ateii (bolşevicii) eliminaseră Religia pentru că-l urau pe Dumnezeu, sectanţii acţionează şi ei în aceeaşi direcţie din ură faţă de cei ce au altă credinţă decât a lor. Adică faţă de majoritate (ortodocşi) cât şi faţă de minorităţi (musulmani, evrei, lutherani, calvini etc.).

Reclame

2 răspunsuri la „De ce Religia în şcoală?

 1. Vorbesti pe linga. Spiritualitatea nu are nici o legatura cu religia. Nici una. Sintem un stat laic si asa trebuie sa raminem. A, bine, laic doar pe hirtie. Neoficial, traim o minunata teocratie ortodoxa. Continua sa crezi in prieteni imaginari, e foarte bine.

  Apreciază

  • Statul nostru este ROMÂNiA, ţară constituită pe baza unor tradiţii istorice, tradiţiile NOASTRE istorice, stat care răspunde cerinţelor cetăţenilor săi, adică dorinţelor NOASTRE, nevoilor NOASTRE, stat care apără viitorul copiilor NOŞTRI. Nu trăim într-un stat construit pe baza unor concepte abstracte ivite în mintea unor aşa-zişi „filosofi”, mare parte din ei nişte sceleraţi care – prin ideile lor – au lăsat în urmă râuri de sânge, munţi de cadavre. Ideile LOR nu mă interesează. N-au decât în ţara LOR să face tot ceea ce doreşte sufleţelul lor. Iar învăţăceii lor de pe-aci să se ducă învârtindu-se unde şi-a înţărcat mutu’ iapa.
   Iar dumneata n-ai decât să crezi în Marx, Lenin, Stalin şi Hitler cu tot neamul matale.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s