Diabolizare invers proporţională


Sunt teme care încep să apară din neant, care înfierbântă minţile unora, care încep să fie încingă spiritele. Deodată. Legate de un eveniment, de o acţiune. Scenarita cuprinde forumurile iar siteurile dau în clocot. Dacă iei la bani mărunţi chestiunile observi că motivele de alarmă nu au în legătură cu realitatea, fac referire la alte chestiuni, afaceri şi miş-maşuri. Termenilor li se schimbă sensul, lucrurilor li se schimbă rostul. Astfel se petrec lucrurile şi cu recensământul de la ordinea zilei.

Zvonuri alarmante despre hoţii de case, pretinse apărări ale confidenţialităţii datelor, lideri autopropuşi ai cetăţenilor revoltaţi. Îşi fac auzită vocea vehementă tot felul de protestatari ce apără, zic ei, „caracterul laic al statului”. Furioşi apărători ai drepturilor omului pândesc pe la colţuri. Ici, colo se iţesc vorbitori apăruţi peste nopate de limbi inventate, descendenţi direct, zic ei, ai dacilor, celţilor sau mayaşilor. Profeţi ai unor religii de care n-a auzit nimeni vreodată îşi afirmă, deodată, existenţa.

Ce se evită însă să se spună?

Că Recensământul va avea nişte efecte directe în următorii ani. Mai ales în anumite zone sensibile din România. Există un prag – cel de 20% – care dă drepturi importante minorităţii asupra majorităţii. Există un impact – cel propagandistic – prin care unele culte recent apărute îşi vor afirma o influenţă mai mare decât o au. Există un interes – antinaţional – al unor puteri străine de a deizolva treptat liantul naţional, prezentând lumii curioase „minorităţi” naţionale.

Cum este posibil ceva de genul ăsta?

Înspăimântând majoritatea. Înnecând-o în false mesaje. Diseminând minciuni şi creind o presiune asupra acesteiaîn a nu se dezvălui. Dar, în acelaşi timp – şi în tăcere – ridicând anumite grupuri minoritare la o prezenţă masivă şi cu răspunsurile la întrebările recensământului expusem în direcţia dorită.

Iar acum, după ce v-am spus acestea, observaţi dumneavoastră prin presă cine sunt personajele care răspândesc mesajele alarmiste despre care v-am vorbit. Întrebaţi-vă cum de bloguri, site-uri de orientări net diferite îşi dau brusc mâna. Miraţi-vă de lipsa vocilor raţionale în anumite medii de informare.

Apoi trageţi concluzia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s