Îşi poate permite Euro-Reichul o pierdere ca aceasta?


Sunt destule voci care au început să prezinte ca sigură ieşirea (excluderea) Marii Britanii din cadrul Uniunii Europene. Sunt aceleaşi voci care preamăresc „eficienţa germană” şi chiar deplâng… înfrângerea lui Adolf Hitler!? Dar Regatul Unit nu reprezintă doar statul insular pe care-l ştim. Prin el se oglindeşte şi Commonwealth-ul britanic, acea comunitate de state ce se întinde pe o cincime din suprafaţa terestră a Pământului. Ca să vorbim direct: este uşa de intrare spre resursele acelor ţări.

Ori, umilirea politică a Marii Britanii cred că ar fi greu de digerat şi nu ştiu în ce măsură ar putea fi trecută cu vederea. Anglia ar putea să trăiască fără probleme în afara UE. A supravieţuit de atâtea ori chiar sub severe blocade militare (cea napoleoniană, de exemplu). Dar de unde şi-ar căpăta resursele Germania (hai, na, să băgăm în seamă şi Franţa)? Deci, de unde s-ar aproviziona cu materii prime  Germania şi Franţa? În Africa s-a consolidat puternic prezenţa Chinei, America este a… americanilor.

Ar mai rămâne o sursă. Şi, dacă la aceasta se va face apel, acest lucru nu este deloc liniştitor pentru noi, românii. Pentru că ar implica nişte costuri severe geopolitice. Accesul la bogăţiile RUSIEI se concretizează cel mai adesea în acorduri, mare parte secrete. Iar bucata pusă la bătaie este Europa de Est. Adică ŞI ROMÂNIA şi părţi din Românitate.Germania se află de mai mult timp într-o strânsă colaborare cu Rusia. Să ne reamintim acordurile cancelarului Schröder cu Gazprom-ul.

Asta îmi întăreşte părerea că personajul pe care-l avem în fruntea jocul Moscovei. Iar în momentul de faţă interesele Rusiei concordă cu ale Germaniei. De aici şi marea dragoste pe care o arată personaje din vârful României faţă de Berlin.

Dar de obicei, asemenea vals este unul care se lasă cu mortăciuni. Alo, Cotrocenii! Mă aude cineva acolo? Sau măcar nişte capete mai lucide de pe la „servicii”. Orientaţi politica externă spre Anglia. Măcar pentru faptul că mereu a ieşit victorioasă.

Reclame

Un răspuns la „Îşi poate permite Euro-Reichul o pierdere ca aceasta?

  1. Good point! Si eu cred ca ne paste un nou pact Putinov-Merkelov. Mai multi au zis ca de pe urma noilor acorduri europene care vor ruina definitiv „periferia”, inclusiv cea romaneasca, Germania mai profita cativa ani dupa care incepe si ea sa pagubeasca, deoarece secatuieste natiunile pe care le stoarce. Ca atare, oare chiar or fi germanii autodistructivi, asa cum au mai fost si inainte, sau au pregatit dinainte pactul (cu Rusia, ca daca nu cu cine?), asa cum au mai facut-o si inainte? Vezi ce zice si baiatul asta aici:

    Prin impunerea măsurilor de disciplină financiară, simultan cu refuzul de a transforma Banca Centrală Europeană într-o instituţie emitentă de eurobonduri, Germania va profita pe termen scurt şi mediu (până în doi ani) de politicile de austeritate, crescându-şi prezenţa economică în Europa prin cumpărarea unor active ale statelor aflate acum în dificultate. State precum Spania, Italia, Portugalia, Grecia, România ş.a. vor fi nevoite să vândă la preţuri scăzute o parte a activelor pe care le au la dispoziţie, pentru a rezolva problema datoriilor şi susţinerea deficitelor. De acest lucru vor profita state precum Rusia şi China şi companiile germane, care dispun de lichidităţi.

    http://www.criticatac.ro/12400/germania-victorie-a-la-pyrrhus-uniunea-europeana-a-intrat-pe-drumul-golgotei/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s