Exorcizaţi-i pe Prea-Laţi!


O decizie stupidă i-a lovit pe credincioşii ortodocşi în moalele capului taman la începutul anului. Aşteptate cu nerăbdare (ca în fiecare an), Molitfele Sfântului Vasile au fost… eliminate din ritualul liturgic în care îşi aflau locul . Pretextul l-a constituit o Decizie a Sfântului Sinod care ar fi fost adoptată, cică, taman în… februarie 2011. Iar trustul de presă al Patriarhiei (Basilica) l-a mediatizat în ajunul Anului Nou. Pe nepusă masă!

Ar fi, zice-se, „obicei regional”, „inovaţie”. S-ar înscrie, spun ăştia, într-un curent contemporan care s-ar baza prea mult pe ajutorul divin şi pe binecuvântări. Decizia nu o aflăm semnată ci impusă în numele „Sfântului Sinod”. Aşa, ca întreg. Deşi toate deciziiile luate în numele forului suprem al Ortodoxiei româneşti sunt semnate nominal.

Comunicatul (redactat şi într-o retorică pur bolşevică) recurge şi la nişte manipulări (sau dezinformări?) provenite, parcă, dintr-o altă epocă. Una mai roşie. Cu stea în frunte. Se face referire la desfăşurarea Molitfelor pe timpul nopţii. Poate  o fi fost la mânăstiri, dar în parohii ele se desfăşurau la sfârşitul Sfintei Liturghii. Se mai face referire la necanonicitatea unor practici: îngenuncheri în perioada Crăciunului, necesitatea postului. Dar aşa aflăm scris în cărţile de cult. În acelea APROBATE de Sfântul Sinod din acel timp. Se afirmă nonşalant că „rugăciunile cer pregătiri, posturi aspre, şi se adresează DOAR INDIVIDUAL (sic!).

Ce să înţelegem? Că în Ortodoxia de modă nouă nu mai există rugăciune comună? Că trebuie aprobare specială pentru rugăciuni (ori Molitfele Sfântului Vasile sunt rugăciuni, nu altceva). Se pare că autorii comunicatului le consideră însă altceva, încărcate cu oareşce mesaje oculte şi că, în general, exorcismele sunt nişte practici ce trebuiesc privite cu bănuială. Poate chiar interzise. Este posibil, atunci, ca mâine să scoatem din „Tatăl nostru” cuvintele „ci ne izbăveşte de cel viclean”. O exorcizare, în fond!

Dar de unde să provină acest delir verbal (şi decizional)? Am  observat şi eu că, de-a lungul timpului, unele persoane, impulsionate şi de evenimente ce le pun la încercare dreapta judecată, încep să intre într-o transă a deciziiilor, încep să emită păreri  într-un stil energumen. Ba unul elimină cu de la sine putere sărbătoarea Sfintei Treimi, ba altul afirmă cu seninătate că n-ar exista exorcisme în Biserică, altul habar nu mai are de categoriile de oamenii cu care se poate împărtăşi (la fel cum alţii sunt cuprinşi de o „sfântă” amnezie atunci când ar trebui să-şi amintească de pedepsele aplicate celor ce se împărtăşesc cu ereticii), nişte refulaţii provoacă schisme fără nici o mustrare de conştiinţă… Şi tot aşa!

Mai recent, un scandal cu VRĂJITOARE a scos la iveală şi tot gunoiul ocultistic în care se află scufundată o frumoasă parte din lumea cultural-politică a ţării. Ramificaţiiile nu au fost scoase în întregime la lumina zilei, dar sunt de bănuit până la ce nivel ajung. Şi aici, cred, un zelos slujbaş din dealul Mitropoliei şi-a dat şi el în petec, vrând să-şi arate vastele cunoştinţe întru Ortodoxia corectă politic. „Nu există, dom’le, vrăji şi vrăjitoare”, şi-o fi zis respectivul, „prin urmare nici exorcisme sau molitfe” – o fi dus până la capăt gândul acest Raţionalist bisericos. „Astea sunt misticisme de Ev Mediu! Ce caută, dom’le, chestii d-astea retrograde prin slujbele noastre?”

Răspundem noi: „Să scoată dracii din îndrăciţi ca voi”

Am uitat să amintesc încă un lucru: În duh irenic, „RECOMANDAREA” Sinodului se preschimbă cu două rânduri mai jos în OBLIGATIVITATE. Curată vrăjitorie semantică!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s