Enigma numirii lui Andrei Marga la Externe


Moţiunea care a dat jos guvernul Ungureanu avea ca obiect decizia executivlui de a înfiinţa o Facultate de medicină în limba maghiară la Târgu-Mureş. Era un act care încălca autonomia universitară dar călca în picioare şi demnitatea naţională a românilor. Reuşita moţiunii face ca legea respectivă să nu mai poată fi pusă în aplicare şi, prin urmare, nici unitatea de învăţământ respectivă să nu mai poată fi înfiinţată.

De aici vor porni însă şi un cor de acuze venind de la anumiţi „prieteni” ai României, în special din partea Ungariei (dar nu numai), printre care se vor număra cele de „extremism”, „ultranaţionalism”, chiar „fascism”.

În asemenea condiţii în fruntea ministerului care va da primul piept cu valul de indignare – cel de Externe – se impunea firesc numirea unei personalităţi care, prin experienţa sa profesională şi intelectuală, să poată spulbera reproşurile. Numirea lui Andrei Marga în acest lucru îşi are explicaţia. Rector al Universităţii Babeş-Bolyai, fost ministru al Învăţământului, are mijloacele necesare pentru a schimba vederile opiniei publice internaţionale care va fi, în mod sigur, asmuţită împotriva ţării.

Să sperăm că poate va reuşi, ca la Judo, să o întoarcă la 180 de grade şi subliniate marile libertăţi pe care le au minorităţile naţionale la noi, între care învăţământ în limba maternă de la ciclul primar până la cel liceal, plus linii universitare, care desfid în acelaşi timp prigoana pe care o înfruntă minoritatea română din alte ţări. Aceasta, după cum cred că ştie toată lumea, abia de se bucură de prezenţa unei ore de limbă maternă în programa şcolară. Părţi înseamnate din romanitatea orientală este însă lipsită până şi de acest iluzoriu învăţământ în limba maternă, precum este cazul vlahilor din Serbia şi Grecia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s