Secretul murdar al Eurovision – documentarul care irită conducerea EBU şi oficialii din Azerbaijan


Să ne închipuim că nu ar fi existat Revoluţia şi Ceauşescu ar fi continuat să conducă în timp ce imperiul sovietic se prăbuşea. Să ne mai închipuim că, după ce ar fi murit Ceauşescu, la conducere ar fi venit Nicu Ceauşescu. Să mai facem un plus de exerciţiu de imaginaţie şi să presupunem că, datorită imenselor resurse ale subsolului, România ar fi fost acceptată într-un final în cadrul EBU şi chiar ar fi câştigat concursul Eurovision.

 

V-aţi întipărit în minte cadrul preliminar? Atunci să ne închipuim o sală imensă construită pe locurile recent demolate ale unor blocuri din care locatarii au fost smulşi din casă. Nu are nimeni cum să se împotrivească legal pentru că opoziţie democratică nu poate exista într-o ţară cu zeci de deţinuţi politici. Democraţia minimală pe care o presupune televotingul nu este respectată în nici un fel pentru că cei care ar îndrăzni să transmită mesaj SMS în favoarea melodiei ungare – pentru că Ungaria ar fi fost în acest scenariu o ţară rivală – ar fi imediat anchetaţi. În timpul emisiei, printre clipurile care fac o campanie publicitară frumoaselor peisaje din ţara noastră, s-ar strecura deodată şi prezentarea modernului bulevard „NICOLAE CEAUŞESCU”. Am uitat să spun: echipa autohtonă însărcinată cu organizarea concursului Eurovision ar fi dirijată de Zoe Ceauşescu.

 

În timpul acesta mai-marii EBU din Elveţia îşi bagă capul în nisip şi spun că există doar deficienţe minore care pot fi trecute cu vederea. Asta deşi reporterii care nu se lasă mânjiţi de gazodolarii ceauşeşti le prezintă dovezile în faţă şi arată şi spravegherea drastică sub care au fost ţinuţi în timpul periplului din ţara organizatoare.

 

Vi se pare un scenariu SF? Lucrurile sunt în schimb reale dar nu privesc România ci taman ţara care organizează acum Eurvision. O echipă a BBC de la emisiunea Panorama a realizat un reportaj stânjenitor atât pentru conducerea EBU, cât şi pentru guvernul Azerbaijanului. Se intitulează „Eurovision’s Dirty Secret” (Secretul murdar al Eurovision-ului) şi îl puteţi viziona mai jos:

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.