Eşecul ‘telectualilor români


Nu trecea zi din recent încheiata campanie electorală pentru localele din Bucureşti fără să aflu un nume nou de susţinător de-al lui Nicuşor Dan. Dacă am fi făcut un portret robot, acesta ne-ar fi înfăţişat pe susţinători ca fiind parte a „martorilor lui Pleşu”, partizani turbaţi ai comunistului anticomunist Băsescu, plini de fanatism în susţinerea candidatului lor, dar lipsindu-le în acelaşi timp orice argumentare raţională în susţinerea opiniei. Privirea critică le lipseşte – ca în orice idolatrie politică de altminteri – fiind înlocuit numai de fanatismul miop.

 

Alegerile s-au desfăşurat, rezultatele finale încă nu au fost publicate. Dar avem pe cele parţiale. Domnul Nicuşor Dan s-a situat – conform situaţiei prezentate de BEC (repet, rezultate parţiale) – pe locul 4, cu 8,45% din voturi. Aşa cum am mai spus într-o postare anterioară, eu am avut altă şi pe acela l-am şi votat. Pentru scaunul de consilier general i-am acordat însă votul meu domnului acesta de la „Salvaţi Bucureştii”.

 

Ori iată că pentru acest post în care AR FI AVUT ŞANSA să fie ales constatăm o mare schimbare. Brusc, fanaticii susţinători l-au părăsit şi aici, pe buletinele de vot prin care sunt trimişi aleşii în CGMB, domnul Nicuşor Dan a obţinut undeva pe la 4,70%, insuficient pentru a ajunge în Consiliul General. Nu a trecut pragul electoral.

 

Jumătate din susţinători s-au evaporat pe drum. Jumătate din susţinători se dovedeşte că au avut altă motivaţie decât aceea declamată. Iar aici gurile rele vorbeau de mult că în cazul candidatului acesta era vorba de un „iepure electoral”, scopul fiind să scadă numărul votanţilor lui Oprescu.

 

Un procent în plus l-ar fi adus pe domnul Nicuşor Dan în Consiliul General şi am fi avut (poate) acolo o necesară voce critică. Vocile demagogilor „apolitici” şi „antisistem”, cu fumuri intelectuale dar cu lipsă de un minim simţ practic, au dus la un alt rezultat.

 

A fost o şansă iar guguştiugii şi găgăuţii au dat cu piciorul în ea (tot la fel cum au îmbrăţişat bombasticismele chelioase cu nişte ani în urmă). Când se vor dezmeticii vor da vina pe lege. Despre propria nesăbuinţă nu vor spune o vorbă.

Un răspuns la „Eşecul ‘telectualilor români

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.