Coloana sonoră a copilăriei: Sindbad Marinarul


Era un serial care, la începutul anilor ’80 ai secolului trecut, mi-a încântat copilăria. Nu numai mie, ci unei întregi generaţii. Era difuzat, dacă îmi amintesc bine, joia pe programul 2 al TVR. În limba japoneză! Aşteptam febrili fiecare episod şi melodia de pe generic a stăruit în memorie. După Revoluţie a fost redifuzat. dar cruntă dezamăgire: dublat în limba… germană cu o coloană sonoră total schimbată. Adică am fost loviţi în acei ani ai post-comunismullui de o dublă doză de prostie. Să n-avem habar de şovinismul crunt (şi) al vesticilor, care nu suportă să audă o altă limbă decât cea proprie, şi să nu căutăm să facem rost de produsul original. Uite că sub Ceauşescu am fost nişte fericiţi sub anumite aspecte. Puteam percepe geniul altor popoare prin perceperea limbii acestora. Şi, din fericire, încă nu am cedat tembelismului adus de dublarea filmelor.

 

Am căutat melodia serialului pe Youtube şi nu am găsit-o. Doar nişte creaţii conforme cu gustul german, francez ori olandez. Adică o mizerie. Doar în… arăbeşte era difuzată o variantă care se apropia cât de cât de originalul japonez. Aşa că am făcut eu rost (prin mijloace pe care, hmmm, nu le pomenesc) de ceea ce înregistrase memoria afectivă.

 

 

Tema originală a serialului de animaţie japonez denumit:
The Japan original Music Theme form the animation series called:

Sindbad Marinarul
アラビアンナイト シンドバットの冒険
Los viajes de Simbad
Przygody Sindbada
Shirab, il ragazzo di Bagdad
Sinbad de Zeeman
Sinbad le marin
Sinbad no Bouken
아라비안 나이트 신밧드의 모험
Sindbad
The Arabian Nights: Adventures of Sinbad
مغامرات سندباد
ماجراهای سندباد

10 răspunsuri la „Coloana sonoră a copilăriei: Sindbad Marinarul

  1. Unul din serialele preferate ale copilariei mele… In anii ’80 a fost redifuzat de fapt, prima data a fost dat pe la sfarsitul anilor 70, asociez aceasta amintire cu anii din primii ani de scoala. Chiar mi-ar placea sa revad acest serial, s-ar putea obtine oare varianta originala, chiar prin mijloace mai putin ortodoxe? Nu l-am gasit pe nicaieri…

    Apreciază

  2. Exact la acest SIMBAD MARINARUL ma gandeam cand am cautat astazi…Fredeonam melodia in minte si ma gandeam cu cata placere asteptam Gala desenului animat, care era difuzata sambata, la ora 13 – 14 (veneam intr-un suflet acasa de la scoala)…deci, mii de multumiri. De fapt, nu fredonam , cantam in gura mare, in gand, fireste, pronuntand cuvintele japoneze asa cum le pricepusem eu la varsta aia.

    Apreciază

  3. Varianta in japoneza mi se pare stranie…eu am vazut serialul de desene pe bulgari. Puteam prinde bulgarii fara probleme, mai bine decat TVR la un televizor sport la tara unde am copilarit intre ’86-’88. Desenele erau varianta in limba germana dublate in bulgara si se difuzau intre 17:30 si 18:00 doua sau trei zile pe sapatamana si in reluare a doua zi de la 10:30 si 11:00. Pe vremea aceea bulgarii aveau program mai lung si mai de calitate decat TVR, seara de la 17-23 si dimineata de la 10-13 daca nu ma-nsel in timp ce noi aveam decat 2 ore de propaganda. Tot pe bulgari in aceea perioada am vazut „The Invaders” – un serial SF care la vremea aceea mi se parea ceva foarte special; din fericire nu era dublat…am reusit sa-l gasesc si spre marea mea surpriza are si subtitrare. Am inceracat sa gasesc orice varianta la Sinbad in orice limba dar fara succes, e de negasit. Imi place varianta in germana cu care am copilarit si am gasit-o relativ usor pe youtube.

    Apreciază

    • Se găseşte, altfel nu aş fi dat nici eu de el. Pe anumite forumuri dedicate animaţiilor manga sau pe torenţi. Conform Wikipedia serialul în varianta germană a fost crunt cenzurat pe motiv că diferitele personaje fantastice ar înspăimânta copiii. Nu îmi amintesc să le fi difuzat bulgarii. S-ar putea să fie o confuzie pentru că TVR a reluat imediat după Revoluţie difuzarea serialului dar… în varianta germană. Sau mă înşel şi eu?
      Invadatorii – serial din anii ’60 ai secolului trecut – fusese difuzat şi el pe TVR prin anii ’70 devenind subiect de mitologie urbană , alături de „El Fujitivo” („The Fugitive”), de „Planeta giganţilor”, „Incoruptibilii”, „Răzbunătorii”…

      Apreciază

      • Eu pana sa dau de comentariile de pe blogul asta nici nu stiam ca au fost difuzate pe TVR in anii ’70 (atat Sinbad cat si Invadatorii). M-am nascut la sfarsitul anilor ’70 si n-aveam de unde sa stiu. Nu e nici o confuzie, le-am vazut pe bulgari, urmaream mai mult emisiuni bulgaresti decat romanesti pt ca pe TVR nu se difuza abolut nimic, inca mai tin minte genericul de la „leka nost deta!” („noapte buna, copii!”) – erau 10 minute de desene animate intre 19:50-20:00 in fiecare seara. Pentru cei interesati cautati pe youtube; n-am pus link ca nu stiu care e polica site-ului care gazduieste acest blog si mi-e teama sa nu-i fac probleme.
        …si sa nu uit de Studioul X in fiecare sambata de la ora 23:00 unde puteai sa vezi un film bun (tot pe bulgari). Imi picau ochii de somn si nu intelegeam prea mare lucru la vremea aia pt ca filmele ori erau dublate ori erau pt alte categorii de varsta. Romanii difuzau Sambata „August in flacari” dupa „Teleenciclopedie” (ora 19:00). Multumesc pt informatie, acum stiu unde sa caut; nu cred ca o sa-mi ia prea mult pana il gasesc.

        Apreciază

      • Pe vremea în care sâmbăta sedifuza la ora 19 Teleenciclopedia era încă bine – cam până prin 1984-85. De atunci âmcolo a început austeritatea „la sânge” iar programele de sfârşit de săptămână au fost reduse la două ore pentru amiază şi trei ore pentru seară (13-15 şi 19-22). „Un august în flăcări” era un serial destul de bun, dacă excludem tributul dat politicii Partidului. Păcat că nu mai este reluat în vreme ce alte mizerii de filme sunt difuzate şi răsdifuzate.
        PS: nu există restricţii. Câtă vreme cei de la Youtube acceptă, e problema lor. Cum să uit de „Studio X”, „Leka noşt deţa”, „Gol sled gol” dar şi „Blake’s Seven”, „Muppet’s Show” (care fusese şi la noi până pe la mijlocul anilor ’80). filmul de artă de marţea, parcă, de pe 2.

        Apreciază

  4. Pingback: Filme, televiziune, teatru, primele reclame anii 1983 – 1990 (7 – 14 ani) – VIAȚA ESTE DOAR O CĂLĂTORIE

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.